Otizmli bireylerin çoğunluğu evde ve izole olarak hayatını devam ettirdiğine vurgu yapan Aysel Ergüney geliştirilen projenin detaylarını gazetemizle paylaştı. İş Kur Sivil Toplum Örgütü ‘İş Koçluğu’ programı kapsamında otizmli bireylerin iş yaşamına kazandırılacağını belirten Ergüney projenin detaylarını anlattı.

OTİZMLİ BİREYLERİN ÇOĞUNLUĞU EVDE VE İZOLE OLARAK HAYATINI SÜRDÜRÜYOR

“Özel eğitimlerle erişkin yaşa gelen otizmli birey için en büyük kaygı” sonrası ne olacak?” Maalesef çoğunluğu hayatlarını evde ve izole olarak devam ettiriyorlar” diyen Aysel Ergüney, “Onları iş yaşamına yönlendirecek destek mekanizmaları ne yazık ki yok denecek kadar az. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri(CDC)’nin son raporuna göre doğan her 44 çocuktan 1’i otizm tanısı alıyor. 2006’da her 150 çocuktan birinde görülürken şu an geldiği nokta, otizm tanısı alan genç nüfusun giderek artacak olması. Zaman içinde çalıştırılabilecek genç nüfusun önemli bir bölümünün otizmli olma olasılığı yüksek. Avrupa ülkelerinde bu sorunun çözümü için geliştirilen “ Destekli İstihdam ve İş Koçluğu” modelleri Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Fransız ortakları Andros’un Fransa’daki iş yerinde otizmli birey çalıştırma modelinden etkilenen Eker Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında Tohum Otizm Vakfı ile geliştirdiği ve İş-Kur’un da destek verdiği Otizmli Bireyler İş Gücünde (OBİG) projesini başarı ile hayata geçirmiş. Bu konuda yurt dışında kazandıkları sosyal sorumluluk ödülleri de var” dedi.

PROJENİN YAYGINLAŞMASINI HEDEFLİYORUZ

Konuşmasını sürdüren Aysel Ergüney, “Merkezi Çorlu’da olan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) Dernek Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte bu projeyi yerinde incelemek ve iki günlük “Yol Haritası” eğitimini almak üzere 2-3 Kasım günlerinde Eker fabrikasındaydılar. İnsan Kaynakları Müdürü Ahmet Aydın Akyol, kurum politikası olarak Türkiye genelindeki Sivil Toplum Örgütlerini destekleyerek projenin yaygınlaşmasını hedeflediklerini anlattı. Derneğimizin düzenleyeceği iş çevrelerine yönelik bir toplantımıza gelerek projeyi anlatmak ve destek olmak istediklerini belirtti” ifadelerine yer verdi.

BİZDE BAŞARABİLİRİZ

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Dernek Başkanı Aysel Ergüney, “Kurumun Süpervizörü psikolog Alperen Aşanbuğa’nın verdiği konunun en ince detaylarını içeren soru-cevaplı yazılı, görsel, uygulamalı eğitim hepimizde “biz de başarabiliriz” duygusu yarattı. Her üç otizmli, bir iş koçunun denetiminde çalışıyor, ilk aylarında bağımlı çalışabilirken motivasyon araçları ile sistemi özümsediklerinde, sistem iş koçların gözetiminde bilgisayar programı gibi işliyor. Ambalajlama ünitesindeki otizmli bireylerin diğer işçilerden daha hızlı ve çok sayıda kolileme, ayıklama, düzenleme yaptıklarını gözlemlemek heyecan vericiydi. Kurum çalışanlarına da ayda bir otizm, nöro çeşitlilikler konusunda eğitim verilmesi de çalışanlarda otizm farkındalığını artırarak kurumsal uyum sürecinin nasıl başarıldığının takdire değer bir örneği. Otizmli bireylerin sosyal destekleri yerine, eğitim desteği ile aktif iş gücüne kazandırılmaları kendileri ve aileleri için rehabilitasyon ve ekonomik iyileştirme sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

OTİZMLİ BİREYLERİN NELER YAPABİLECEĞİ GÖRÜLDÜĞÜNDE ÖNYARGILAR KIRILACAK

“İşyerlerinde engelli çalıştırma kontenjanına destek olmak amacıyla geliştirilen İş- Kur ve Sivil Toplum Örgütü “İş Koçluğu” programı sonucunda farklı gelişim gösteren bireylerin neler yapabilecekleri görüldüğünde önyargılar kırılacak, toplumsal dayanışma ruhu gelişecektir. Toplumsal duyarlılıklarımızın arttığı iletişim çağında tüketici tercihlerin de bu konulara hassasiyet gösteren kurumlara yönelik olacağı kuşkusuz” diyen Aysel Ergüne, “Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği,  İş-Kur destekleriyle, bölgedeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla projeye yönlendirilecek otizmli bireylerin istihdamı konusunda destek çalışmaları yapmak üzere İş Koçluğu Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.