Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, otizmli bireylere yönelik örnek projeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu yaşam hepimize bir armağan. Doğadaki bütün canlılarda olduğu gibi her birimiz diğerinden farklıyız. Kimimiz biraz daha farklıyız. Ama korkulacak, garipsenecek biri değiliz. Bu farklılığı çeşitliliğin bir parçası olarak kabul etmek, ötekileştirmeden anlamaya çalışmak ve bütünleşmek. En çok isteğimiz bu. Bu hepimiz için öğretici, faydalı olmaz mı?

2021 yılında her 54 çocuktan birisi otizm tanısı alırken günümüzde 44 çocukta bire yükseldi. Geçen yıl Avrupa Birliğinin finansal desteği ile ‘Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var’ projemizi tamamlamış ve kitap halinde yayımlamıştık. Derneğimiz, otizmli çocuk annelerinin dile getirdiği talepleri gerçekleştirmek için projeler üretiyor. Bu bağlamda; Trakya Üniversitesi Zihinsel Engelliler Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile birlikte Çorlu’daki İlçe Milli Eğitimin belirlediği ilköğretim öğretmenlerine ‘Otizm Farkındalık Eğitimi’ projesini 9-10 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Başta Çorlu Kaymakamlığı olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne projemize değerli destekleri nedeniyle teşekkür ediyoruz.

MOLA EVLERİ BÜTÜN İLÇELERDE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Annelerin ikinci önemli talebi otizmli ve özel bireyler için gündüz sosyal etkinlik yapabilecekleri, bu sürede annelerin nefes alabilecekleri ‘Mola Evi’ projemiz İstanbul, Eskişehir ve İzmir yerel yönetimlerince başarılı bir şekilde hayata geçirildi. Biz de bütün ilçelerimizde hayata geçmesini diliyoruz.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR PLAKETİ

Otizmli bireyler hayatın her döneminde desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Kimi daha az, kimi çok. Erken tanı konulup, nitelikli ve yeterli sürede eğitim alırlarsa, bağımsız yaşam becerilerini geliştirir, istihdama dahil olurlar. Bunun için de haftada 2 saat değil 40 saat eğitim almalılar. Otizmli bireyleri toplumda renk olarak gören, onlara destek olan, saygı duyan kurum ve kuruluşlara ‘iyi ki varsınız’ sloganı ile teşekkür plaketi veriyoruz. Sizler de otizm dostluk çemberinin bir parçası olur musunuz? Olursanız tobdesder@gmail.com adresinden ve TOBDESDER sosyal medya hesaplarından bize ulaşabilirsiniz.” dedi.

Hüseyin TAYYAR