Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) Elazığ’da korona virüsten korunması için ailesi tarafından özel bir bakım merkezine yerleştirilen otizmli Murat Can Ayas’ın (21) yaralanmalar nedeniyle tedaviye alınması sonucu bakım merkezi hakkında başlatılan incelemenin takipçisi olacaklarını açıkladı.

İNCELEMENİN SONUCUNU TAKİP EDECEĞİZ

TOBDESDER; “Her otizmli, özel gereksinimli birey ailesi “bizden/benden sonra bakımını kim üstlenecek?” kaygısını yaşar. Mevcut kamu veya özel yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden gelen haberler bu kaygıyı giderek artırmakta. En son medyada, Elazığ’da korona virüsten korunması için ailesi tarafından özel bir bakım merkezine yerleştirilen otizmli Murat Can Ayas (21) kısa sürede 35 kilo zayıflayınca, çoklu organ yetmezliği ve geçirdiği kalp krizi nedeniyle yoğun bakımda tedaviye alındı. Baba Volkan Ayas’ın, oğlunun bileğinde yaralanmalar olduğunu iddia etmesi üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bakım merkezi hakkında inceleme başlattı haberi yer aldı. İncelemenin sonucunu takip edeceğiz.”

NİTELİKLİ YAŞAM SÜRDÜRMELERİ SAĞLANMALIDIR

TOBDESDER; “Otizmin, doğan her 54 çocuktan birinde görüldüğü ve her yıl giderek arttığı düşünülerek, otizmli, özel gereksinimli birey sayısına göre devletin yeterli sayıda yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yatırım planlarına öncelik verilmesinde yarar olacaktır. Bu merkezlerin işletim amacı kâr değil, toplumsal fayda sağlamak ve her ekonomik düzeydeki birey için erişilebilir hak olmalıdır. Bu merkezlerde verilecek bakım hizmeti ile birlikte gerçekleştirilecek sosyal ve kültürel etkinlikler, kurulacak eğitim amaçlı iş atölyeleri ile otizmli ve özel bireylerin üretkenlikleri ve nitelikli yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır.”

Göksel Gürsoy

www.devrimgazetesi.com.tr/kaygilarimiz-giderek-artiyor/