ÇORLU’YA OTİZM YAŞAM MERKEZİ GEREKLİ

 

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney; “Çorlu’ya Otizm Yaşam Merkezi gerekli. Otizmli çocukların ailelerinin çocuklarını birkaç saatliğine olsun bırakacakları bir yere çok ihtiyaç var. Kamu yararına dernek olmadığımız için Çorlu Belediyesi derneğimizle işbirliği yapılamayacağı bildirildi. Oysa Çorlu’daki tüm otizmli çocuklar için böyle bir merkez yapılması doğru olan” dedi.

DEVRİM Gazetesini yönetim kurulu üyesi Nevin Köy’lü ile ziyaret eden Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Şerife Yıldız’a, “Toplumsal sorunlar ve sorumlulukları alanında farkındalık oluşturulması adına, yaptığımız çalışmalara katkılarından dolayı” teşekkür plaketi verdi.
 

TOPLAM 49 ÜYESİ BULUNUYOR
Çorlu’da otizmli ve  özel gereksinimli ailelerinin ve eğitimcilerin girişimiyle 25 Mart 2019 tarihinde kurulan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği’nin (TOBDESDER) Çorlu, Çerkezköy, Ergene, Marmaraereğlisinden toplam 49 üyesi bulunuyor.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA KATKIDA BULUNMAKTIR
Ergüney; “TOBDESDER’in amacı otizmli ve özel gereksinimli bireylere, erken tanı konulmasına, ailelerin destek yöntemlerinin geliştirilmesine, tanı konulduğu andan itibaren kişisel gelişim olanaklarının sağlık, eğitim, istihdam, bağımsız yaşam açısından sağlanmasına, toplumsal farkındalık yaratılarak dışlanma ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik  faaliyetlerde bulunmak, bu alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaktır.”
DOKTORA DAHİ GİDEMEYEN ANNELER VAR
Kısa, orta ve uzun dönemli projelerle özel bireylerin farklılığının önündeki engellerin “toplumsal bütünleşme” ile ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini belirten Ergüney; “Botanik Park Kafe Projesi, Çorlu’ya Otizm Yaşam Merkezi gerekli. Otizmli çocukların ailelerinin çocuklarını birkaç saatliğine olsun bırakacakları bir yere çok ihtiyaç var. Çocuğunu evde bırakamadığı için doktora dahi gidemeyen anneler var. Böyle bir merkezde sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler için gerek eğitimci gerekse mekan açısından Belediyenin olanakları daha kapsamlı.” 
ÇORLU BELEDİYESİ BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMIYOR
Ergüney; “Böyle bir yaşam alanının pratik bir örneği için Çorlu’daki herhangi bir park alanı içinde “Botanik Park Kafe Projesi” korumalı işyeri statüsü kapsamında hazırlandı. Çorlu Belediye Başkanlığına sunuldu. Bu iş için görevlendirilen Belediye proje sorumlusu ile Haziran, Temmuz 2019 aylarında kapsam ve gereksinimler üzerinde çalışıldı. Ancak, kamu yararına dernek olmadığımız için derneğimizle işbirliği yapılamayacağı bildirildi. Oysa, Çorlu’daki tüm otizmli çocuklar için böyle bir merkez yapılması doğru olan. Talebimiz de bu yönde idi. Dernek gönüllü olarak projelendirme ve faaliyetlere destek olacaktı. Dernekler profesyonel işletmeci olamayacakları için ve kapsayıcılığı açısından sosyal belediyecilik anlayışı ile bu tip işletmelerin belediyelerce topluma kazandırılması daha doğru olacaktır” dedi. Ergüney ayrıca Tekirdağ Baro Başkanlığı Engelli Komisyonunu ziyaret edilerek Tekirdağ Barosu kapsamında “Engelli Komisyonu” kurulması talebi iletildiğini kaydetti.
CHP’Lİ BELEDİYELERDE HİZMET FARKI
Çorlu’da Otizm Yaşam Merkezi yapılması için Çorlu Belediyesi TOBDESDER ile kamu yararına dernek olmadığı için işbirliği yapmazken İzmir’in CHP’li Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, dezavantajlı bireylerin yaşamını kolaylaştırmak adına başlattığı Mavi Işık Proje’si kapsamında yapılacak olan Otizm Yaşam Merkezi’nin temelinin atılacağı ve önümüzdeki bir yıl içinde hayata geçirileceği müjdesini paylaştı.
OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZIN ANNELERİNDEN MEKTUP VAR 
Ergüney; “AB Hibe destekli proje kapsamında otizmli çocuklarımızın annelerini mektup yazmaya çağırıyoruz. Proje kapsamında, toplumsal cinsiyet rolleri gereği çocuk bakımını üstlenen anneleri, tanı konulduğu andan itibaren verdikleri mücadeleleri yazmaya çağırıyoruz. Mektuplar 11 Aralık 2020 tarihine kadar tobdesder@gmail.com adresine, elle yazılan mektuplar 0539 773 88 59 numaralı telefona whatsApp ile gönderilebilir. Mektuplarda değinilmesini istediğimiz konular: Bir şeylerin yolunda gitmediğini nasıl fark ettiniz? Tanı konulduğunda siz ve aileniz ne hissettiniz? Tanı sırasında yaşadığınız zorluklar? Tanı aldığınızda şu anki tecrübeleriniz olsaydı, neleri daha çok yapardınız, neleri hiç yapmazdınız? Tanı konulduğunda kabullenme sürecinde size en çok neler yardımcı oldu? Eğitimdeki beklentileriniz ne idi? Neler yaşadınız? Otizmli bir çocuğun eğitimi nasıl olmalı? Çocuğunuzun iş yaşamına katılmasında sıkıntı yaşadınız mı? Benden sonra çocuğumun bakımını kim üstlenecek kaygısı yaşıyor musunuz? Çocuğunuzun geleceği için beklentileriniz/ hayalleriniz? Geriye baktığınızda hangi konularda daha farklı ve nasıl mücadele ederdiniz? Bu mektuplardan oluşacak 5000 adet kitap basılacak ve mektuplar çeşitli il ve ilçelerde sergilenecek. Bu mücadele örnekleri başka annelere yalnız olmadıklarını hissettirecek, mücadele motivasyonu sağlayacak. Engelliler Konfederasyonu ile yürüttüğümüz projeye “Tekirdağ Otizmin Farkında” sloganı ile Tekirdağ’ın tüm ilçelerindeki billboardlar ve toplu taşıma araçlarında projenin tanıtım ve duyurusuna destek olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz.”

www.devrimgazetesi.com.tr/corlu-ya-otizm-yasam-merkezi-gerekli/