Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

 

 

“59’da 1”

Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var!

 

 

Çorlu’da 2019 yılının mart ayında kurulan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği, kısa adıyla TOBDESDER, Engelliler Konfederasyonu’nun Avrupa Birliği’nin mali katkısıyla yürüttüğü “Engelli Örgütlerinin Savunuculuk Kapasitesi ve Karar Süreçlerine Katılımlarının Güçlendirilmesi” alt hibe programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı. TOBDESDER, Türkiye genelinde sekiz ilde sekiz projeye verilen alt hibeden faydalanan sivil toplum örgütlerinden biri olarak başarılı çalışmalarını bir adım ileriye taşıyacak.

 

TOBDESDER’in “Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var” adlı projesinin faaliyetleri Çorlu’da başladı. Proje kapsamında ilk olarak, otizmli çocukların annelerine seslenen TOBDESDER, her 59 çocuktan 1’inde görülen otizme dikkat çekmek amacıyla anneleri mektup yazmaya çağırıyor. “Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var” projesi, otizmli çocuk annelerinin, otizm teşhisinden itibaren çocuk yetiştirmede toplumsal cinsiyet rollerinin de baskısıyla yaşadıkları sıkıntılara ve ayrımcılıklara dikkat çekmeyi amaçlıyor. Annelerin bu süreçte yaşadıklarını mektupla ifade etmelerine olanak tanıyacak bu proje, engelli çocuğu olan annelerin dayanışmaya, toplumsal desteğe ve kurumsal hizmetlere duyduğu ihtiyacı da görünür kılmayı hedefliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, otizmli çocukların annelerine ulaşmak , kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamak için “Tekirdağ Otizmin Farkında” sloganıyla , projenin il ve ilçelerde duyurulmasına katkıda bulundu. Projenin hedefleri arasında; ülkenin doğusundan batısına hak arama mücadelesinde annelerin deneyimlerini paylaşarak, kendilerini çaresiz hisseden annelere yalnız olmadıklarını göstermek, toplumsal cinsiyet rollerini sorgulatmak ve engellilerin insan hakları için en iyi mücadele yöntemi ve bilgisine ulaşmalarını sağlamak da yer alıyor.

 

Bu projeyle her yaştan, her kesimden annelere seslenen TOBDESDER, otizmli çocuğu olan annelerin mektuplarını bekliyor. Gelen mektuplar Seçici Kurul tarafından değerlendirilecek ve aralarından 59 mektup seçilecek. Bu mektuplar “Tekirdağ Otizmin Farkında” sloganıyla bir sergiye dönüştürülerek, Tekirdağ il merkezi, Çorlu, Çerkezköy ve Ergene ilçelerinde sergilenecek.                                

 Seçilen mektuplardan bir de kitap hazırlanacak; bu kitapta annelerin mektuplarının yanı sıra, kamuoyunda farkındalık yaratmak için, otizm hakkında temel bilgilerin ve doğru bilinen yanlışların yer alacağı bu kitap beş bin adet basılacak. TOBDESDER bu projenin sonuçlarını sivil toplum örgütleri, yerel ve merkezi yönetimler, üniversitelerin ilgili bölümleriyle paylaşarak eğitim, kültür ve sosyal alanlarda geliştirilebilecek planlar, projeler için veri oluşturulmasını sağlamayı, bu konuda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Mektup yazma şartnamesine, buradan ulaşılabilir. Bilgi için 0539 773 88 59.