Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney. yönetim kurulu üyeleri Ömer Faruk Apaydın ve Nevin Köylü gazetemizi ziyaret etti. Aysel Ergüney ziyaret sırasında gazetemize otizm ve özel bireyler hakkında önemli açıklamalarda bulundu, projelerinden bahsetti.

Gazetemize ziyaret eden Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney gazetemizin imtiyaz sahibi Selahattin Er’e plaket takdim etti. Plaket takdiminde sonra Ergüney derneğin projelerini ve özel bireylerin yaşadıkları sorunları anlattı.  Son yapılan araştırmayla birlikte 54 çocuktan birinin otizmli olarak dünyaya geldiğini ifade eden Ergüney, “daha önce bu rakam 59 çocukta biriydi, giderek aşağı doğru iniyor” dedi. Projelerden de bahseden Ergüney, “Bizim şimdi bir projemiz var, 30 Kasım tarihine kadar otizmli bireylerin annelerinin yaşadıklarını mektuba dökerek bize ulaştırmasını istiyoruz” dedi. 

OTİZMLİ BİREYLERİN ANNELERİNİ MEKTUP YAZMAYA DAVET EDİYORUZ

Otizmli çocukların annelerini mektup yazmaya davet ediyoruz diyen Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, otizmli bireyli annelerine seslenerek, “Otizm ile ilk tanıdığınız andan itibaren bu süreçte neler yaşadınız, hangi zorluklar la karşılaştınız? İzlediğiniz yol haritasını başardıklarınızı, başaramadıklarınızı şu anki tecrübelerinize, bildiklerinize ilk tanıyı öğrendiğinizde sahip olsaydınız, neleri daha fazla yapardınız ya da neleri hiç yapmazdınız bizlerle yeni tanı konmuş annelerle bu bilgilerini paylaşmaları istiyoruz, bu sadece diğer annelere ışık değil aynı zamanda özel eğitim alanında çalışan profesyonellere ve üniversite öğrencilerine yol gösterecektir” dedi. 

OTİZMLİ BİREYLERİN EĞİTİM ALMA, İSTİHDAM EDİLMESİ YÜK OLMAMALI 

Mektupların 30 Kasım tarihine kadar yazılmasını isteyen dernek başkanı Aysel Ergüney, projenin amacından bahsetti. “Otizm tanısını kabullenme ile kabullenmeme arasında gidiş gelişle başlar annenin yolculuğu. Anneler benden sonra ne olacak diye en fazla kaygılanan aile bireyleridir. Bir şeyler değişmesi gerekir, eğitim alma istihdam edilme hakkı yük olmamalıdır. Bu mektubu otizmli bireylerin annelerinden yazmasını istiyoruz, mektuplar 30 Kasım tarihine kadar gönderilmelidir. Yazılan mektuplar info@tobdesder.org.tr adresine e-posta olarak özgeçmişleri ile birlikte gönderilmelidir. Elle yazılan mektuplar ise derneğimizin adresine gönderilmelidir” dedi. 

DERNEĞİMİZİN AMACI FARKINDALIK YARATMAK

Özel bireylerin toplumda yaşamalarının oldukça zor olduğunu belirten Aysel Ergüney, dernek olarak farkındalık yaratmak istediklerini belirtti. Ergüney, “araştırmalarda botanik bahçelerde yapılan sulama çiçek dikme gibi işlerle uğraştığı zaman otizmli çocuklara daha faydalı olduğunu biliyoruz. Bir kafe park projesi olsun parkın içinde hem kafesi olsun hem de çocuklar faaliyetlerde bulunsunlar. Böyle bir projemiz var, bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Otizmli bireylerin hayatları boyunca istihdam edilme gibi problemleri var maalesef. Bunun dışında anne babaları en çok kaygılandıran durum, kendilerine bir şey olduğunda geride kalan çocuğun ne olacağı noktasındadır. Bunun içinde özel yerlerin yaşam alanlarının yapılması ve özel bireylerin burada huzurlu mutlu bir şekilde yaşamalarıdır. Bunun örnekleri var, Efeler Belediyesi otizmli bireyler için yaşam merkezi yapmış, bölgemizde de böyle bir yaşam alanına ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi. 

 OTİZMLİ VE ÖZEL BİREYLERİN TOPLUMLA KAYNAŞMALARI SON DERECE ÖNEMLİ 

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Apaydın ise otizmli bireylerin toplum içinde yaşadıkları sorunlardan bahsetti: “Otizmli ve özel bireyler toplum içinde kabul görmeleri gerekiyor, özel bireyli çocukların ailelerini toplumun anlaması ve onlara bu konuda yardımcı olması çok önemli. Özel bireyli çocukların eğitimi de son derece önemli. Otizmli bir çocuğun otobüste veya lokantada yaşayacağı bir krizde orada bulunan kişilerin çok dikkatli davranması gerekiyor, bu çok önemli” dedi. 

İMDAT ŞAHİN 

www.avrupayakasi.com.tr/25843/dernegin-projelerini-anlatti.html