2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü sebebi ile Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) ve Çorlu Belediyesi Atatürk Meydanı’nda tören düzenledi. Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan programda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, yaptığı konuşmada “Toplum olarak otizmi fark etmemiz ne yazık ki yetmiyor. Bir şarkının sözleri gibi ‘Bir şey yapmalı!’ Ne yapılabilir? Otizmlinin yanında olmalı. Sohbetlerimizin, hikâyelerimizin, oyunlarımızın konusu neden olmasın. Uzakta tutmak yerine kapsama alanımıza alarak bütünün bir parçası, doğalı neden olmasın? Bizi dinlemeye gelen herkes bu girişimde bulunursa bunun katma değeri bizler için çok değerli. 2019 yılında eğitim, sosyal yaşam, istihdam konularında destek mekanizmalarını geliştirmek için projeler üretmek üzere kuruldu. Derneğimiz kuruluş amaçlarına uygun olarak ailelerle birlikte tespit ettiğimiz sorunlarımız konusunda elimizden geldiğince projeler üreterek hayata geçirme uğraşı veriyor. Hayata geçirmede en önemli etken merkezi ve yerel yönetimlerin desteği. Geçen yıl Çorlu ve Ergene’deki ilköğretim öğretmenlerine “otizm farkındalık eğitimi vermiştik. Her iki ilçede de kaymakamlıkların ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin destekleri ile Ergene ilçemizde gerçekleştirmiştik.” dedi.

‘OTİZM TANISI GÜNÜMÜZDE 36 ÇOCUKTA BİRE YÜKSELDİ!’

Konuşmasını sürdüren Aysel Ergüney, “2022 yılında her 44 çocuktan birisi otizm tanısı alırken günümüzde 36 çocukta bire yükseldi. Otizmli çocuk annelerin önemli taleplerinden birisi de sosyal, sportif etkinlik yapabilecekleri, bu sürede annelerin nefes alabilecekleri mekânın olması. Yerel yönetimlerden bunu bekliyoruz. Otizmli bireyler hayatın her döneminde desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Kimi daha az, kimi çok. Erken tanı konulup, nitelikli ve yeterli sürede eğitim alırlarsa, bağımsız yaşam becerilerini geliştirir, istihdama dahil olurlar. Bunun için de haftada 2 saat değil 40 saat eğitim almalılar. Derneğimiz, Eker Süt Ürünleri ve Tohum Otizm Vakfı rehberliğindeki Türkiye Otizm İstihdam Komisyonunun üyelerinden birisi oldu. Derneğimizin istihdam komisyonu olarak Eker Süt Ürünleri Fabrikasında iş koçluğu eğitimi aldık. İstihdam konusunda proje geliştirip, iş yerlerini ziyaret etmeye başladık. Ülkemizdeki umut verici çalışmalara örnek, Eker süt ürünleri fabrikasında 12 otizmli bireyi istihdam ediliyor. Üretim esnasında onları izledik çok etkilendik. Kuzey Marmara otoyolu 3 otizmli bireyi, Vestel 6 otizmli bireyi, Manisa Klimasan firması 3 otizmli bireyi iş koçu destekli olarak çalıştırmaya başladı.” diye konuştu.

‘BU GÜZEL EVLATLARIMIZ İÇİN HEPİMİZ TARAFIZ’

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da yaptığı konuşmada, “Geçtiğimiz yılda buradaydık, yılda bir de olsa burada olmamız çok önemli, çarpıcı bilgilere ulaşıyoruz, öğreniyoruz. Bir kişi bile çok şeyi değiştirebiliyor. Herkesin bir süreci aynı şekilde değerlendirmesi belki hayalperestlik ama mücadele sonucunda değişimler oluşuyor, onu da söylemem gerekiyor. O yüzden çabalarını önemsiyorum. Hepimiz iyi niyetli bir şekilde şehrimizdeki insanlar daha mutlu olsunlar istiyoruz. Dolayısıyla hepimize çaba gerekiyor, daha çok iletişim için yapmak için, bazen üzüldüğümüz anlar olabilir ama bu sizleri büyük amacınızdan uzaklaştırmasın. İletişim bize ilerleme sağlıyor. Beraberce yapılabilecek her şeyde bu güzel evlatlarımız için tarafız taraf olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Tutku AKBAŞ